Enkripcija i zaštita osobnih podataka korisnika

Objavljeno: 18. svibnja 2020. 15:37

Prvi puta u povijesti, rezultati pokazuju da se enkripcija koristi kako bi zaštitila osobne podatke korisnika. Institut Ponemon predstavio je zaključke istraživanja „Globalni trendovi u enkripciji 2020“. Istraživanje je provedeno na 6 457 ispitanika iz mnogobrojnih sektora industrije u 17 zemalja i regija – Australiji, Brazilu, Francuskoj, Njemačkoj, Hong Kongu, Indiji, Japanu, Meksiku, Bliskom istoku, Nizozemskoj, Rusiji, Jugoistočnoj Aziji, Južnoj Koreji, Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u.

Istraživanje ukazuje na stalan porast enkripcije u svim industrijama, osim zdravstvene i farmaceutske. Najznačajnije povećanje zabilježeno je u prerađivačkoj industriji, hotelijerstvu i proizvodnji robe široke potrošnje.

Glavni pokretač enkripcije je zaštita osobnih podataka korisnika. 54% organizacija koristi enkripciju za zaštitu osobnih podataka korisnika, a 52% ih koristi kako bi zaštitili intelektualno vlasništvo tvrtke. 51% ispitanika koristi zaštitu protiv određenih, identificiranih prijetnji. Ipak, pogreške zaposlenika i dalje su najveća opasnost za osjetljive podatke (izlaganje osjetljivih ili povjerljivih podataka).

Uspješnu strategiji enkripcije neke organizacije predstavlja sposobnost otkrivanja gdje se nalaze osjetljivi podaci. Problem je što je briga o neopreznom izlaganju (pogreške zaposlenika i kvar sustava) znatno veća od stvarnih napada od privremenih ili honorarnih zaposlenika i zlonamjernih „insidera“.

I posljednje, ali ne i najmanje važno, podaci povezani s plaćanjem i financijska izvješća će najvjerojatnije biti enkriptirani, radi čestih profesionalnih hakerskih „upada“ u financijske usluge. Podaci za koje je najmanje vjerojatno da će biti enkriptirani su nefinancijski poslovni podaci i informacije povezane sa zdravljem. Cijelu studiju „2020 Global Encryption Trends Study“ možete pročitati ovdje: https://tinyurl.com/y7vjayh8

Sva prava pridržana | ALFATEC Group 2019 | Politika privatnosti
Vrh
Kontakt