Zašto koristiti HSM-ove?

Objavljeno: 18. lipnja 2020. 21:32

U današnje vrijeme, sigurnosne potrebe poduzeća zahtijevaju visoku razinu zaštite, posebno kada su u pitanju podaci. Čini se kako je očito da se kriptografske operacije moraju izvoditi u pouzdanom okruženju. U industrijama poput industrije plaćanja, u kojima se upravlja podacima o karticama, podaci moraju biti šifrirani kako bi bili u skladu s PCI DSS. U tom je slučaju HSM najbolja praksa koju jednostavno morate koristiti. Također, iz čisto tehničke perspektive, HSM je vrlo siguran način pohrane kriptografskih ključeva.

HSM-ovi su izgrađeni kako bi zaštitili kriptografske ključeve. Velike banke ili korporativni uredi često istodobno rade s različitim HSM-ovima. Sustavi upravljanja ključevima kontroliraju i ažuriraju te ključeve u skladu s internim sigurnosnim pravilima i vanjskim standardima. Centralizirani dizajn upravljanja ključevima predstavlja prednost u pojednostavljivanju upravljanja ključevima i pružanju najboljeg pregleda za ključeve u  različitim sustavima.
Hardver je fizički zaštićen. Ne možete upasti u njega, otkrit će i upozoriti vas ako nešto nije u redu. Ako je HSM ukraden i isključi se, kriptografski ključevi mogu se automatski izbrisati iz njegove memorije. Upravo zbog toga je riječ o sigurnom rješenju ako trebate zaštititi izuzetno osjetljive podatke.
Primarna svrha za uvođenje HSM-a su šifriranje na razini aplikacije, TLS / SSL, a potom i javno i šifriranje u oblaku, uključujući BYOK i šifriranje baze podataka.
Dakle, hardverski sigurnosni modul (HSM) dizajniran je tako da osigura izuzetno visoku razinu sigurnosti tvrtkama u raznim industrijama koje trebaju zaštititi svoje podatke. Ali, što je zapravo HSM i koje su prednosti njegove upotrebe?

HSM-ovi su uređaji posebno izgrađeni kako bi stvorili okruženje otporno na neovlašteni rad u kojem se izvode kriptografski procesi (npr. šifriranje ili digitalno potpisivanje) i za upravljanje ključevima povezanih s tim procesima. Ovi se uređaji koriste za zaštitu kritičnih aktivnosti obrade podataka i mogu se koristiti za snažno provođenje sigurnosnih politika i kontrola pristupa. HSM-ovi se također obično validiraju. Tehnologija je pouzdana jer:

– Izgrađen je na vrhu specijaliziranog hardvera. Hardver je dobro testiran i certificiran u posebnim laboratorijima.
– Ima operativni sustav usmjeren na sigurnost.
– Ima ograničen pristup putem mrežnog sučelja koje strogo kontroliraju interna pravila.
– Aktivno skriva i štiti kriptografski materijal.

HSM-ovi omogućavaju organizacijama da:

– Ispune utvrđene i nove regulatorne standarde za kibernetičku sigurnost, uključujući GDPR, eIDAS, PCI DSS, HIPAA, itd.
– Postignu veće razine sigurnosti podataka i povjerenja
– Održe visoku razinu usluge i poslovnu okretnost
HSM-ovi imaju izvanredne i neusporedive performanse. Obavljaju mali broj zadataka, ali to čine vrlo učinkovito jer su osmišljeni i optimizirani za takve zadatke. Sigurnosni timovi mogu dobiti fleksibilnost i efikasnost koja im je potrebna, istodobno povećavajući sigurnost. Pomoću njih organizacije mogu uspostaviti sigurnu, učinkovitu i ujednačenu kontrolu nad svojim HSM-ovima, operativnim politikama i ključevima.

Pozivamo vas da se raspitate o zaštiti osjetljivih podataka i aplikacija na jednostavan i učinkovit način. Kontaktirajte nas na – https://alfatec.hr/kontakt/

 

 

 

Sva prava pridržana | ALFATEC Group 2019 | Politika privatnosti
Vrh
Kontakt