Zaključajte svoj IoT (Internet stvari)

Objavljeno: 9. rujna 2020. 10:47

IoT je proizvod ili fizički uređaj integriran sa softverom. Takvi se uređaji mogu povezati međusobno ili putem interneta kako bi razmjenjivali informacije, te pomažu korisniku kako bi na jednostavniji i izravniji način povezao svoj fizički svijet. IoT uređaji brzo postaju sastavni dijelovi naših kućanstava i poslovanja, a najpoznatiji primjeri su povezani kuhinjski uređaji, sustavi za monitoring sigurnosti i dronovi.

Koristi IoT-a za poslovanje ovise o pojedinoj implementaciji, a brzina i učinkovitost su na vrhu liste prioriteta. Osnovna ideja je u tome da bi tvrtke trebale imati širi pristup većoj količini podataka o svojim proizvodima i vlastitim internim sustavima, te, posljedično, većoj mogućnosti da naprave promjene.

Tržište ubrzano raste, tako da se pretpostavlja da će do 2021. godine biti više od 20 milijardi IoT funkcionalnih proizvoda. Za vrijeme pandemije COVID-a 19, tehnološka rješenja bila su kritična za funkcioniranje gradova, a činjenica je da će se dugoročni učinci uključivanja tehnologije u urbana područja vjerojatno osjetiti i nakon završetka pandemije. Roboti, dronovi, beskontaktno plaćanje, online kupovanje hrane i lijekova, posebno za starije i ranjive skupine… IoT je omogućio kontrolu i automatizaciju sustava za pomoć radnicima kako bi tvrtke mogle isporučiti svoje usluge. No, kako milijuni zaposlenika širom svijeta zbog pandemije rade od kuće, sigurnost IoT-a postala je upitna, jer hakeri traže načine kako bi iskoristili situaciju. Internet stvari otkrio je koliko malo pažnje posvećujemo sigurnosti povezanoj s ovim uređajima. Tijekom nekoliko posljednjih godina, hakerski IoT napadi eksponencijalno su narasli, bez znakova posustajanja, a hakeri su neumorno pronalazili nove kreativne načine kako bi iskoristili propuste organizacija.

Nažalost, premda su se napadi na IoT proširili, velike korporacije obično ne nadograđuju sigurnosne sustave. Njihova nadogradnja uzima puno vremena. Drugi razlozi zašto velike korporacije ne nadograđuju sustave su nužnost zaustavljanja operacija u tijeku, strah od gubitka velike investicije i sveukupni dojam da većina tvrtki ne shvaća opasnost od hakerskih napada pretjerano ozbiljno.

Važno je da organizacije unaprijede svoje sigurnosne obrane kako bi se borili protiv hakerske mafije. Evo što mogu učiniti kako bi se zaštitile:

 

Pošto su opasnosti brojne, tvrtke bi se uistinu trebale usredotočiti na razvoj IoT strategije. Kontaktirajte nas još danas i pomoći ćemo Vam.

Sva prava pridržana | ALFATEC Group 2019 | Politika privatnosti
Vrh
Kontakt