Sigurnost zdravstva – Povećajte sigurnost pri korištenju medicinskih uređaja (Rješenje Entrust)

Objavljeno: 8. veljače 2021. 13:58

Medicinski uređaji, kao i ostali računalni sustavi, mogu biti ranjivi i time potencijalno utjecati na sigurnost i učinkovitost. Zbog toga je potreba za zaštitom podataka o pacijentima od kibernetičkih napada iznimno važna. Potencijalni utjecaj na kliničku skrb i sigurnost pacijenata povećava zabrinutost zdravstvenih ustanova, regulatora i proizvođača medicinske opreme. Kompromitirana može biti čak i kontrola medicinskih uređaja.
Porast različitih vrsta medicinskih uređaja je eksponencijalan, a često su povezani s pametnim uređajima poput mobilnih telefona, tableta i prijenosnih uređaja, koji također mogu pokrenuti medicinske aplikacije/softver. Takvi se uređaji danas nalaze u svakom domu. Rizici će biti sve veći uz daljnje prihvaćanje interneta stvari (IoT) od strane zdravstvenih organizacija i potrošača. Konvergencija umrežavanja, računalne tehnologije i softvera omogućila je povećanu integraciju bolničkih sustava/informacijske tehnologije (Hospital Enterprise Systems/Information Technology (IT)) i kliničkog inženjeringa (Clinical Engineering (CE)), te se dobavljači povezuju daljinski. To će se revolucionizirati uslugama u oblaku i korištenjem analitike velikih podataka (Big Data).

Tko su protivnici zdravstvene zaštite i koji su njihovi motivi?

Opasnosti su različirog izvora uključujući kontradiktorne, prirodne (kompleksnost sustava, ljudske pogreške, nesretne slučajeve i kvarove opreme) i prirodne katastrofe.

Neprijateljske skupine ili pojedinci, također poznati kao akteri prijetnje, imaju različite mogućnosti, motive i resurse:
Napadači (uključujući i tzv. ‘Hacktiviste’) – napadaju u potrazi za uzbuđenjem, izazovom ili zbog neke dodatne agende. Alati su postali sofisticiraniji, lakši za uporabu i besplatni, što vodi prema dramatičnom povećanju broja napada od strane individualaca s manje tehnološkog znanja;

Prijetnje i ranjivosti ne mogu se eliminirati i smanjenje sigurnosnih rizika poseban izazov. Radi kompleksnosti zdravstvenog sustava proizvođači, bolnice i zdravstvene ustanove moraju surađivati kako bi uspješno upravljali kibernetičkim sigurnosnim rizicima.

ALFATEC Group nudi proizvode tvrtke Entrusti njihove tehnološke partnere kako bi isporučili kompletna rješenja koja osiguravaju proizvodnju medicinskih uređaja, jamče povjerenje u njihovim razmještenim ekosustavima i štite privatnost i integritet podataka.
Uz rastući broj kibernetičkih napada, regulativu o privatnosti podataka i uporabu pametnih uređaja, zdravstvene ustanove i proizvođači medicinske opreme trebaju beskontaktni pristup i sigurno povezivanje. Entrust nShield HSMs pruža temelj povjerenja za uređaje i autentifikaciju korisnika, privatnost podataka i enkripciju, osiguravajući vjerodostojnost uređaja i kriptografskih operacija.

Novi pristupi suočavanja sa kibernetičkim sigurnosnim prijetnjama preporučuju svim uključenim stranama da surađuju kako bi identificirali i procijenili kibernetičke rizike i prijetnje, planiraju ublažavanje i primjeren odgovor na incidente da bi mogli jamčiti sigurnost pacijenata.

Obratite nam se za više informacija o sigurnosti u zdravstvu i rješenju Entrust!

 

Sva prava pridržana | ALFATEC Group 2019 | Politika privatnosti
Vrh
Kontakt