93% donositelja odluka u IT sektoru se slaže – prihvaćanje pričanja priča o podacima (Data Storytelling) tajna je povećanje prihoda

Objavljeno: 26. srpnja 2021. 8:52

Većina organizacija (82%) i dalje se oslanja isključivo na radne površine (Dashboards)
No 92% se slaže kako je Data Storytelling ključna za učinkovito komuniciranje uvida u podatke

Exasol, analitička baza podataka visokih performansi, objavila je nove zaključke iz nezavisnog istraživanja koje otkriva da bi moderne organizacije trebale koristiti pričanje priča o podacima (data storytelling) kako bi povećale prihode. Riječ je o ključnoj vještini i za skaliranje demokratizacije podataka i iskorištavanje svih pogodnosti kulture vođene podacima. Prema zaključcima, čak 93% donositelja odluka smatra da uspješno uvođenje data storytellinga pomaže u povećanju prihoda.

No, čini se da organizacije to još nisu postigle. Istraživanje pokazuje da većina organizacija (82%) redovito koriste radne površine za komuniciranje uvida u podatke. I to unatoč nekim nedostacima koje radne površine čine neučinkovitima za određene svrhe. 61% ispitanika ustvrdili su kako je nedostatak konteksta najveći problem sa radnim površinama, i potrebno je mnogo vremena kako bi ih se interpretiralo.

Ovo istraživanje pokazuje da poslovna vrijednost proizlazi iz sposobnosti da se svima učinkovito komuniciraju uvidi o podacima – a ne samo stručnjacima za IT i podatke.

Današnja diverzificirana radna snaga i dinamični digitalni svijet zahtijevaju organizacije kojima se upravlja na temelju podataka. Mnogi poslovni ljudi nemaju ni znanja ni vremena za interpretiranje kompleksnih radnih površina. I tu nastupaju vještine data storytellinga – koje pomažu da se svima komuniciraju uvidi, bez obzira na to gdje se nalazili na skali podatkovne pismenosti.

Ključni zaključci iz istraživanja ilustriraju važnost demokratizacije podataka i snagu data storytellinga, uključujući:

Izvješće pod naslovom “Od ‘što’ do ‘zašto’: Zbog čega je data storytelling ključ uspjeha” (“From the ‘what’ to the ‘why’: How data storytelling is key to success”) donosi zaključke istraživanja provedenog na uzorku od 500 donositelja odluka u tvrtkama iz SAD-a s više od tisuću zaposlenika.

Istraživanje naglašava potrebu učinkovitijeg načina komuniciranje uvida u podatke ljudima na raznim pozicijama i različitih razina iskustva, no posebice izvršnim direktorima i drugim dioničarima jer oni redovno donose strateške poslovne odluke. Većina (82%) ispitanika je upoznata s data storytellingom te je prepoznata kao učinkovit način za put prema poslovnom uspjehu.

Organizacije koje oslobađaju punu snagu podataka i analitike kroz data storytelling imat će pristup uvidima u podatke na temelju kojih mogu djelovati i koji će im pomoći da se suoče s kompleksnim problemima te koji će im pomoći da unaprijede cjelokupni posao.

Kako biste pročitali cijelo izvješće, “Od ‘što’ do ‘zašto’: Zbog čega je data storytelling ključ uspjeha” (“From the ‘what’ to the ‘why’: How data storytelling is key to success”), posjetite: https://www.exasol.com/resource/from-the-what-to-the-why-how-data-storytelling-is-key-to-success/

Saznajte kako se opremiti neophodnim alatima kako biste iskoristili prednosti data storytellinga ovdje: www.exasol.com/product-overview/#bi-acceleration

 

Sva prava pridržana | ALFATEC Group 2019 | Politika privatnosti
Vrh
Kontakt